Tijdens de lockdown ook nog je rechterhersenhelft stimuleren doe je zo!

Hierbij deel ik drie opdrachten om te doen tussendoor om je creativiteit te stimuleren en weer fris te kunnen doorgaan met je andere schoolwerk.


Yes, we hebben er weer een week thuisonderwijs op zitten. Goed gedaan lieve ouder, je hebt het weer overleefd! We leven in een bijzondere tijd en we zullen hiermee de geschiedenisboeken in gaan. Ik ervaar deze tweede lockdown wel anders, in de zin van dat er meer verwacht wordt van onze kinderen, bij ons op school hebben ze nu elke dag een contactmoment met de juf, terwijl dat de vorige lockdown de gehele drie maanden niet aan de orde was.


Op school (het ligt een beetje aan het type onderwijs natuurlijk) wordt vooral de linkerhersenhelft gestimuleerd, onder andere door alle taal, spelling en rekenlessen. Hoe zit het met onze rechterhersenhelft? Daar waar we verbanden mee leggen, waar onze intuïtie en gevoel zit, waar er ruimte is voor fantasie en voorstellingsvermogen?

Kinderen zijn meestal van nature creatief, mits dit niet te veel wordt afgeremd. Dus misschien zijn de volgende oefeningen wel meer voor jou als ouder of juf, dan voor je kinderen/ leerlingen.


Ik deed de afgelopen week mee aan de HELweek van Meetings in the sun, daar kregen we de opdracht om in 5 minuten zoveel mogelijk foto’s te maken van patronen in en om huis. Omdat je dan je focus op dat specifieke onderdeel legt, loop je met een andere kijk door je huis. Er vallen dingen op, die normaal niet zo opvallen. Je kijkt als het ware even door een andere bril.

Dit wordt ook beschreven in het boek: ‘Hoe bedenk je het?!’ over creatief denken in het basisonderwijs. Daarin worden opdrachten beschreven om anders te kijken naar dingen, een probleem is iets om van te gaan juichen, Hoera! Er is een probleem. Hoe kunnen we dat oplossen? Om creatief te denken is het nodig dat je niet bang bent om fouten te maken en dat je nieuwe dingen wilt uitproberen.

En wist je dat als je even hebt bewogen (bijvoorbeeld om patronen te zoeken) je ook weer efficiënter, productiever en met frisse moed kunt starten aan je volgende schooltaak.

Dus hup, die stoel aan de kant en aan de slag.

Pas op, de oefeningen kunnen ook vooral leuk zijn voor jou als ouder.


Ik deel 3 opdrachten met je om met focus te kijken naar de wereld om je heen.


Opdracht 1. Ik zie ik zie, iets nieuws.

Kijk rond in je huis, en beschrijf iets wat je nog nooit hebt gezien, kan de ander dit raden? Heeft de ander dit al wel eens gezien?

Dit kan ook door naar elkaar te kijken, als je goed naar elkaar kijkt, valt je dan iets nieuws op? Probeer maar uit!
Opdracht 2. Patronen vinden (opdracht van Meetings in the sun).

Zoek in je huis/ buiten/ in je klaslokaal zoveel mogelijk patronen en maak daar een foto van. Welke patronen heb je gevonden? Heb je iets nieuws ontdekt?

Opdracht 3. Op zoek naar leestekens in je huis.

Zoek naar cijfers of letters in je huis. Kun je ergens de O vinden of de 7? Het oortje van je theemok en de kraan zijn ineens een vraagteken en de keukenrol is een 1. Kun je nog meer dingen in je huis vinden die een letter of een cijfer of een leesteken zijn?

Op zoek gaan naar zoveel mogelijk vierkanten/ rondjes/ driehoeken of andere vormen kan natuurlijk ook!

Hopelijk zijn jullie helemaal klaar voor de tweede lockdownweek. Veel plezier!

11 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven