Kleine dingen doen om je geluk te vergroten. Tip: het boek; The Hapinessproject!

Bijgewerkt: jan 10

The Hapiness Project

-Gretchen Rubin –* Op zoek naar meer plezier en geluk in je leven.


De schrijfster van The Happiness project had alle reden om gelukkig te zijn; twee leuke kinderen, een mooi huis, een goede baan, maar ze dacht dat ze gelukkiger kon worden in haar huidige leven, dus ze besloot een project aan te gaan van 12 maanden, waarbij ze zich elke maand op een onderdeel van geluk focust. Na 12 maanden hoopt ze antwoord te kunnen geven op de vraag:

heb je je geluk in eigen hand ?

Dit boek leest heel gemakkelijk weg en bevat veel praktische tips die je meteen kunt toepassen.

Wat ik ook fantastisch vind is de menselijkheid waarmee Rubin haar proces omschrijft. ( Ja, ze maakt ook fouten, ja, ze maakt ook ruzie met haar man ) en dat ze haar eigen ervaringen combineert met allerlei onderzoeken, maakt het ook interessant.

Ze maakt aan het begin van haar boek een lijst met 12 geboden. Als ze het tijdens die 12 maanden moeilijk had haar experiment vol te houden, kon ze een blik werpen op haar 12 geboden.

Een aantal voorbeelden: 1. Wees jezelf 2. Laat het gaan 3. Gedraag je zoals je je graag zou voelen.


Ze start het boek met meer rust nemen, dus op tijd naar bed gaan. ‘Onderzoek toont aan dat het je energie geeft als je gelukkig bent, terwijl het als je energie hebt tegelijkertijd gemakkelijker voor je is om allerlei activiteiten te ondernemen die je op hun beurt weer gelukkiger maken'. ‘Uit onderzoek blijkt ook dat je zelfwaardering toeneemt als je je energieker voelt.'

Toen ik dit boek begon te lezen was onze jongste nog echt wel een baby ( 1 jaar ), dus waren we blij als we een nacht doorsliepen ( soms dan, als hij ziek was of tandjes kreeg, je weet wel)

En als de kinderen eenmaal op bed lagen, begon de me- time. Tv. Kijken, stiekem toch nog even werken, instagrammen, appen en ja, dit boek lezen… met als resultaat tegen 12’en naar bed.

Door het hoofdstuk; 'energie' in dit boek hebben mijn vriend en ik gezegd dat we om 22 uur naar bed gaan en alhoewel dat vaker niet gebeurt dan wel, maken we om 22 uur wel aanstalten om naar bed te gaan en dat resulteert dan in elk geval in eerder op bed liggen dan tegen twaalven! En yes, dat doet goed voor je energie. En Yes, als er dan een gebroken nacht tussen zit, kun je die ook beter handelen.

Ook pakte Gretchen de rommel in huis aan en daardoor was ik ook meteen geïnspireerd, vooral mijn zoons moesten het ontgelden. Als het niet in de kast past ( vrij grote kast) dan gaat het weg. Zij stelde ook een

1- minuutregel in, dus snel alle rommeltjes oppakken in 1 minuut. En ze hield zich aan een aantal geboden.

Bij mij thuis belandde altijd van alles op de trap; speelgoed, de was, nagelknipper, schoenen en ga zo maar door, waardoor er soms bijna geen plek meer was om de trap op of af te lopen. Wij hebben nu het gebod ingesteld. Gij zult de trap leeg houden! En dat gebeurt ( meestal!).

Na de eerste maand waarin ze het energiepijl behandelde, volgde nog ; het huwelijk ( ook een hele leuke!), werk, het ouderschap, vrije tijd, vriendschap, geld, eeuwigheid, boeken, opmerkzaamheid, instelling, geluk.

Ik denk dat als ik het boek over een half jaar nog een keer zou gaan lezen, dat ik er dan weer hele andere dingen uit zou halen. Ik vind het een dikke aanrader en een mooi gegeven om met een paar kleine aanpassingen je geluk te vergroten!


Wil je dit boek ook lezen? Je kunt hem hier vinden bij Bol.com.


Hierboven staat een affiliate link die je naar Bookspot leidt, ik heb voor samenwerking met deze website gekozen omdat zij de stichting kinderzwerfboek steunen en ik sinds de quarantainetijd een kinderzwerfboekenkastje voor mijn huis heb staan.


- Blog door : Annelijn Suijkerbuijk -


19 keer bekeken0 reacties