Het belang van fantasierijk speelgoed & tips.

Fantasierijk speelgoed, het bestaat!


Wat heb jij veel in huis voor je peuter of kleuter? Speelgoed dat is wat het is, of speelgoed waarmee de fantasie wordt bevorderd?

In het onderstaande blog ga ik verder in op wat er nodig is voor fantasierijk speelgoed en natuurlijk hebben wij zelf in huis ook de bekende toet, toet – auto’s en de Playmobil, maar ik probeer dat wel bewust af te wisselen met soms net wat ander speelgoed. En wat dat dan is, kun je hier lezen!

Hoe duidelijker het speelgoed, qua vorm, kleur en hoe het er verder uitziet, hoe minder de fantasie wordt aangesproken. Het is een beetje als tv kijken versus een boek lezen, Op tv zie je al hoe Ridder Florian is vormgegeven, met een boek kun je je eigen beelden erbij bedenken. Datzelfde geldt ook voor speelgoed, hoe minder speelgoed invult, hoe meer de creativiteit wordt gestimuleerd. En dit werkt helemaal goed als er ook geen vast spelverloop in het speelgoed zit. Dus dat kinderen helemaal zelf kunnen bedenken hoe het begint en eindigt, dan kan er ook niets goed of fout zijn, want de regels bedenken de spelers helemaal zelf.

Dat kinderen al als vanzelf veel fantasie bezitten weten we, maar op de een of andere manier vermindert dit naar mate ze ouder worden, dus wat mij betreft belangrijk om te blijven stimuleren. Mocht je willen weten welk fantasievol speelgoed, ( want YES voor creativiteit & oplossend vermogen! ) je nog meer zou kunnen aanbieden, kijk dan hieronder!

En een kleine side note; laat je kinderen lekker hun gang gaan en stel je eigen oordeel uit, dan heeft je kroost ook de ruimte en de vrijheid om hun fantasie te gebruiken.1. Kapla:

LOOOOOVE Kapla. Deze houten steentjes kunnen van alles zijn en worden, mijn zoon vind het fantastisch om hier hele kunstwerken mee te bouwen. Leuk als aanvulling op de treinbaan of om met de dieren van alles van te maken. Je hier natuurlijk ook mee schrijven of rekenen. Leg je naam maar eens met deze stenen of bouw een zo hoog mogelijk kunstwerk of maak er een vogel of een robot van. Dit is niet kapot te krijgen, dus erg welkom speelgoed met twee jongens in huis.


2. Verhaaldobbelstenen:

Op de dobbelstenen staan plaatjes die je kunt gebruiken om je eigen verhaal te schrijven, spelen of vertellen. Mocht je toevallig een fantasieloos kind hebben, dan weet ik zeker dat je hiermee de fantasie stimuleert. Leuk als spelletje tussendoor, Gooi met de dobbelstenen en verzin je eigen verhaal. Het kan starten als een sprookje: ‘Er was eens’ of je bedenkt wat voor krachten een superheld allemaal heeft. Als jij als ouder meespeelt, let er dan op dat je geen beperkingen probeert op te leggen en dat alles kan en alles mag. Dat is het mooie van fantasie, er zit geen stop op, beweeg daarin mee.
3. Smartmax magnetische staven:

Ook hier wordt bij ons thuis van alles mee gemaakt, het blijft plat op de grond liggen of er wordt echt de hoogte mee in gebouwd. Soms worden het dieren, zijn het ijsjes of toch ook maar weer dierenhokken, het leuke is dat het allemaal kan! En ondertussen zijn ze ook druk bezig met de ontwikkeling van de motoriek en spelen ze met het aantrekken en afstoten van de magneten.
4. Speelmat (voorbeeldplaatje is van de IKEA)

Dit wordt gebruikt onder onze trapeze, als speelhuisje, muur of echt als mat om kunstjes op te doen. En zelfs wij hebben hem gebruikt toen we nog geen yogamatjes in huis hadden, volstaat prima.

5. Verkleedkleding en lappen:

Bij ons thuis verkleden onze kinderen zich soms wel meerdere malen per dag. Het voorbeeldplaatje is natuurlijk ook best gekaderd, het is wat het is, als je meerdere verkleedsetjes hebt, zullen ze dingen ook gaan combineren, dat is in elk geval bij ons wel het geval en dan kun je er toch ook weer je eigen ding van maken. Ook dit hoeft niet veel te kosten, met een paar lappen kunnen kinderen zich ook al een hele tijd vermaken. Bij ons zijn de gekregen politie en spiderman pakken wel favoriet. De accessoires erbij, zoals de riemen, zwaarden en walky talkies scoren ook supergoed. Heb je nu geen verkleedkleding en geen lappen, leg dan eens een aantal brillen en sjaaltjes weg in de speelhoek. Succes en vooral ook lol verzekerd!

Natuurlijk hoef je niet meteen speelgoed aan te schaffen. Alles kan uitnodigen om te spelen, als kinderen buiten spelen zijn een paar takjes en wat zand al genoeg om er een tijdje mee bezig te zijn . Laatst hadden we ook nepsneeuw gemaakt, dat stond ook garant voor uren speelplezier, hierbij het recept:


Een bak met bloem en babyolie of met scheerschuim en baking soda zorgt voor uuuren spelplezier. En is naast dat het goed is voor de creativiteit en de fantasie ook nog eens goed voor de ontprikkeling, heel fijn als je een overgevoelig kind in huis hebt of als je kind overprikkelt is, laat het hierin knijpen en het is in staat om de energie bewust eruit te kneden. (kijk eens op mijn instagrampagina voor meer informatie)


Hoe is dat bij jullie thuis? Heb je vooral speelgoed dat maar 1 ding kan zijn, of heb je ook speelgoed waar je meerdere kanten mee op kunt en wat dus de fantasie stimuleert? Ik ben benieuwd, of je iets aan dit BLOG hebt gehad en of het je anders laat kijken naar het speelgoed in je eigen huis?

Laat het me weten in de reacties of via mijn instagram!

5 keer bekeken0 reacties