5 wonderschone kinderboeken die je fantasie prikkelen.

Bijgewerkt: jan 10

Hé Jij! Ben jij op zoek naar een leuk cadeau voor je nichtje of je neefje of je tante Toos of ben jij leerkracht die graag gebruik zou willen maken van kinderboeken in de klas , zie dan hieronder mijn top 5 van de meest fantasievolle kinderboeken!1. Misschien wisten zij alles - Toon Tellegen

Echt mijn dikke nummer 1. Het taalgebruik van Toon Tellegen is echt zo fantastisch en je fantasie wordt de hele tijd aan gezet. Het boek staat vol met dierenverhalen met daarin allerlei levenslessen verweven.

Bijvoorbeeld over de olifant die aan de eekhoorn vraagt of hij met hem wilde dansen naast het huisje van de eekhoorn, boven in de boom.

Of bijvoorbeeld: ‘Op een ochtend besloot de tor de wereld op te tillen’. Dat is weer eens wat anders dacht hij. Hij haalde diep adem en tilde de wereld op.

Een supermooi gegeven om in je klas met je groep te gebruiken of gewoon om met je kind aan de keukentafel over te filosoferen. Wat gebeurd er als iemand de wereld op zou tillen? Zou jij de wereld op kunnen / willen tillen, waarom wel/ niet? Wat mag er veranderen als de wereld eens flink door elkaar zou worden geschud?

Of over de spitsmuis die een winkeltje is begonnen en die verjaardagen verkocht.

‘Als er iemand binnenkwam wreef hij in zijn handen en riep: ‘Goedemorgen! Wat voor verjaardag wenst u? ‘Wat heb je allemaal voor verjaardagen? Vroegen zijn klanten.

Ik gebruik deze verhalen regelmatig voor mijn theaterlessen, maar ik lees ze ook vaak met mijn oudste zoon.


Vanaf 4 jr.2. Nederland - Charlotte Dematons

Ook een fantastisch boek! En ik zag nu dat de maxi-versie in de aanbieding is. Heel goed te gebruiken tijdens lessen, maar ook thuis.

Elke nieuwe bladzijde is een nieuwe wereld, allerlei plekken van Nederland komen aan bod en de geschiedenis is daar doorheen verweven. Allerlei plaatjes staan door elkaar heen. Er is op elke pagina genoeg te zien.

Het is ook mogelijk om heel gericht te zoeken, zo kun je op bijna elke pagina op zoek gaan naar de gele ballon.

Er hoort nog een ander boek bij waarin alle plaatjes staan uitgelegd ( Duizend dingen over Nederland ). Maar hoe leuk is het om je fantasie hierbij te gebruiken en zelf te bedenken wat alle plaatjes zouden betekenen.

Vanaf 3 jr.


3. Het kleurenmonster - Anna Llenas


Dit boek is nog niet zo lang in mijn bezit, al wel getest met mijn kleuter en dat slaat hartstikke aan. Hij kan precies benoemen hoe hij zich voelt aan de hand van de kleuren van het boek. Het taalgebruik is mooi, de plaatjes zijn fantasievol en er zijn genoeg opdrachten te bedenken na het lezen van dit boek.

Waar voel jij welke emotie? Kleur dat eventueel in. Geef iedereen een eigen potje, welke kleur heeft dat potje op dit moment.


Wat ook heel leuk is, is dat je verschillende vormen van dit boek hebt. Wij hebben op dit moment de hardcover voor de oudste, maar je hebt met meer tekst zelfs een heel tof pop up boek.


Vanaf 2 jr.


4. ZZZ - Loes Riphagen


Een boek vol prachtige platen waar je zelf je verhaal van kunt maken. Elke keer opnieuw zal je weer iets nieuws ontdekken. Het is een soort zoekboek , maar dan fantasievoller en met een doorlopend verhaal. De plaatjes zijn zo mooi en gedetailleerd uitgewerkt, elke pagina is weer een kunstwerk om naar te kijken.

Je kunt de kabouters zoeken/ tellen , de banaan zoeken, de auto’s vinden, bekijken wat de meneer allemaal meemaakt.


Het gaat over de onderwaterwereld, over de cowboys en de indianen, over een pechdag hebben en over dromen hebben. En hebben we die laatste niet allemaal?


Vanaf 2 jr.


5. Mijn eerste kunstboek over SLAAP - Shana Gozansky


Eigenlijk ben ik dol op heel veel kunstboeken. Die lenen zich bij uitstek om de fantasie te prikkelen. Ooit heb ik op de rommelmarkt een kunstboek van GOYA gekocht, en tijdens de quarantainetijd hebben mijn twee zoons wat tijd gespendeerd met erin kijken. Kunst zorgt ervoor dat je je eigen verbeelding op de plaat kunt los laten gaan en tegelijkertijd verteld het ook heel veel over de geschiedenis.


Wat ik fijn vind aan dit boek; 'Mijn eerste kunstboek over slaap' is dat er bekendere en onbekendere kunstwerken in staan en dat er zowel realistische platen als abstracte platen in staan, doordat er ook nog tekst onder staat en er dus een verhaallijn in zit is dit een hele laagdrempelige manier om met kunst in aanraking te komen en je fantasie met je aan de haal te laten gaan.


Vanaf 3 jr.


81 keer bekeken0 reacties