5 Klassiekers om te lezen en je herfstvakantie door te komen ( 4+) (hoog Annie Mg Schmidt gehalte)


Lekker onder een dekentje met een warme kop choco op de bank of in je zelfgemaakte tent en dan heerlijk lezen. Laat de herfst zijn intrede maar doen. Ik zal mijn 5 favo klassiekers met je delen.

Even een reminder waarom lezen ook al weer goed is? Lezen helpt tegen stress, in tegenstelling tot tv kijken of op je telefoon bezig zijn en het is natuurlijk vet goed voor het uitbreiden van je woordenschat, dus Let’s start!


Floddertje - Annie Mg Scmidt - Fiep Westendorp


Wij kregen dit boekje cadeau en namen het mee op reis, het nam weinig plek in en zorgde elke avond weer voor vertier. De verhaaltjes van Floddertje zijn super vermakelijk en fantasierijk. Zo spoelt er in het boek een bad over en loopt de hele stad vol met sop. Je kunt je voorstellen dat dit gegeven al genoeg is voor het begin van een scene of gewoon een leuke verbeelding in je hoofd.

In een ander verhaaltje krijgt de net schoongewassen floddertje 2 potten verf op haar hoofd, waarbij de kleuren mengen met elkaar en bij deze pagina moet je het boekje draaien, wat ook weer een superleuke vondst is. Dit boekje is leuk om te lezen op elk moment en handig ingedeeld in overzichtelijke korte verhalen.

4 +


Pippi langkous – Astrid Lindgren


Het meisje met de oranje haren in 2 vlechtjes, die samen met haar dieren en zonder ouders in Villa Kakelbont woont en daar allerlei avonturen beleefd. Tommy en Annika, de hele nette, welbespraakte en goed opgevoede buurkinderen van Pippi kijken hun ogen uit bij Pippi in huis en dat zorgt voor een mooi contrast. Mijn zoon van 5 heeft hier een luister-CD van en vindt ook het boek heel leuk om te lezen. Door de luister-CD krijgen wij vaak te horen dat als we liegen hij wel even aan ons pinkje zou willen voelen, om te checken of we de waarheid spreken. Toen Loek zijn opa overleed en hij in het donker de sterren zag, dan zei hij dat dat opa was, in het boek van Pipi Langkous heeft Pipi het over haar overleden moeder die een ster is geworden en volgens Loek lopen ze in India ook altijd achteruit… ( bedankt Pipi ;)). Best gek eigenlijk als je gaat nadenken waarom de dingen de naam hebben die ze hebben. Ken jij trouwens al een niet bestaand woord? Als je snel in het boek begint, kom je er gauw achter wat een spoenk is.

Als theaterdocent loop ik natuurlijk warm voor deze fantasierijke dingen en in het boek is elk verhaaltje weer een feest. 4 +


Otje – Annie Mg Schmidt, Fiep Westendorp

En ook met dit verhaal weet Annie Mg Schmidt je fantasie weer te prikkelen. Stel je voor dat je met dieren zou kunnen praten, dat je niet naar school hoeft, maar genoeg leert van je omgeving en dat je in een bus de wereld (of in elk geval Nederland) rondreist. Oké, oké, je moet wel op de koop toe nemen dat je vader af en toe een driftbui heeft, maar verder klinkt het wel heel aanlokkelijk en gezellig.

Superleuk en beeldend voor in je theaterles, voor in de klas, maar ook zeker voor op een regenachtige herfstdag om lekker (voor) te lezen op de bank.

4 +

Pluk van de petteflet - Annie Mg Schmidt - Fiep Westendorp


Pluk is een jongetje die zonder zijn ouders op zoek is naar een nieuwe plek om te wonen. Hij komt in het torenkamertje van een flat terecht. De flat zit vol met eigenzinnige bewoners, tel daar een aantal (weer pratende) dieren bij op en je kunt je voorstellen dat je een fantasierijk verhaal voor je neus hebt. Door het contrast tussen de relaxte en stoere Pluk en zijn vriendinnetje Aagje, waarvan de moeder smetvrees x 3 heeft, zitten er weer hele grappige situaties in het boek. Heel bruikbaar voor het theater, maar zeker ook leuk voor aan de keukentafel.

Loek is dol op dit verhaal en vooral op het spannende gedeelte met de beschermde vogel de krullevaar. PS. de film is ook geweldig!

4 +


De boze heks geeft een feest – Hanna Kraan


Ik gebruik dit boek vaak voor theaterlessen om de taalvaardigheid te stimuleren. Loek (5) vindt dit boek wel leuk, maar om het ’s avonds te lezen vindt Loek het nog iets te spannend. Het gaat over de boze heks die constant lekkere toverdrankjes aan het maken is en een glazen bol heeft om te zien wat iedereen aan het doen is, over dieren die kunnen praten en over magie in het bos. ‘Herfst’ zei de haas. In de buurt van de heksenhut hoorde hij iets. Het was de boze heks die bladeren veegde. ‘Goeiemorgen’ zei de haas. ' Wat een mooie kleuren overal'. Ook opgedeeld in korte verhalen en je hoeft niet perse bij het eerste verhaal te beginnen.

5 +

5 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven